Genealogie

Om een genealogie te kunnen maken moet er eerst een stamreeks in de mannelijke lijn zijn gemaakt of een kwartierstaat. Een genealogie begint namelijk met de oudste bekende voorvader: de stamvader. Van de stamvader af worden alle mannelijke lijnen gevolgd tot in het recente verleden of het heden.

Stel dat de stamvader vier zonen heeft voortgebracht, dan zijn er dus vier lijnen (takken) te volgen, ervan uitgaand dat zij ook weer kinderen voortbrachten. Als zij op hun beurt ook ieder vier zonen voortbrachten zijn er al 16 lijnen (vier takken die zich ook weer vertakken) te onderzoeken. Zo wordt generatie na generatie uitgezocht tot in het heden, dit kan honderden of zelfs duizenden nakomelingen opleveren.

Een genealogie vraagt om een heel uitgebreid onderzoek; àlle nakomelingen van de stamvader in mannelijke lijn worden in kaart gebracht. Over de dochters worden over het algemeen beperkte gegevens vermeld. Een genealogie begint in het verre verleden en loopt tot in het heden.

Als voorbeeld de Genealogie van Hein Broersma in pdf (opent in een nieuw venster)

De genealogie van de uitgestorven Alkmaarse familie Schapesteijn en de VOC:
pdf 1 Genealogie Schapesteijn en index (Deel 1) (opent in een nieuw venster)
pdf 2 Testamenten e.d. (Deel 2) (opent in een nieuw venster)
pdf 3 VOC (Deel 3) (opent in een nieuw venster)
Aan te raden is de paginaweergave (bij Beeld) van de pdf’s op ‘Weergave van twee pagina’s’ te zetten in verband met het doorlopen op de tegenoverliggende pagina van afbeeldingen en tekst.

Wilt u uw stamboom laten uitzoeken?

Wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in of mail uw telefoonnummer met uw verzoek om u gratis en vrijblijvend te laten informeren.