Parenteel

Om een parenteel te kunnen maken moet er eerst een stamreeks in de mannelijke lijn zijn gemaakt of een kwartierstaat. Een parenteel begint namelijk met de oudste bekende voorvader: de stamvader.
Van de stamvader af worden alle mannelijke én vrouwelijke lijnen gevolgd tot in het recente verleden of het heden.
Stel dat de stamvader twee zonen en twee dochters heeft voortgebracht, dan zijn er dus vier lijnen (takken) te volgen, ervan uitgaande dat zij ook weer kinderen voortbrachten.
Als zij op hun beurt ook ieder twee zonen en twee dochters voortbrachten zijn er al 16 lijnen (vier takken die zich ook weer vertakken) te onderzoeken.
Zo wordt generatie na generatie uitgezocht tot in het heden, dit kan honderden of zelfs duizenden nakomelingen opleveren.

Een parenteel vraagt dus om een zeer uitgebreid onderzoek; àlle nakomelingen van de stamvader in mannelijke lijn én in vrouwelijke lijn worden in kaart gebracht. Een parenteel begint in het verre verleden en loopt tot in het heden.

Als voorbeeld het parenteel van de familie Koster, als onderdeel van de (mijn) site Genealogie Koster, met als stamvader Claes.
Claes leefde in de 16e eeuw in Het Bildt, Friesland. Veel gegevens over hem zijn er niet. Over zijn nakomelingen des te meer, blader er maar eens rond. Deze parenteel bevat inmiddels meer dan 7800 personen.

Wilt u uw stamboom laten uitzoeken?

Wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in of mail uw telefoonnummer met uw verzoek om u gratis en vrijblijvend te laten informeren.