Stamreeks

Het maken van een stamreeks gebeurt vaak om te achterhalen wat de oorsprong van de familienaam is en meestal om de familiegeschiedenis in de mannelijke lijn in beeld te krijgen.

Hierbij wordt uitgegaan van 1 bepaald persoon, de gegevens gezocht van de ouders van deze persoon, vervolgens de grootouders aan vaderskant, de overgrootouders aan vaderskant en zo verder terug in de tijd.

Een variant hierop is de vrouwelijke lijn volgen, dus de ouders, grootouders aan moederskant, de overgrootouders aan moederskant enz.

Omdat vroeger kinderen meestal werden vernoemd naar ouders, grootouders en soms ooms en tantes of eerdere echtgenoten(s), is het voor het onderzoek van belang de gezinnen ‘compleet’ te hebben. Als alle kinderen opgenomen zijn in het onderzoek is er meer zekerheid dat er geen ‘valse’ sporen gezocht en gevonden worden. Bovendien kunnen de aktes van de andere gezinsleden allerlei informatie over de voorvader opleveren die van belang of tenminste interessant zijn.

Het resultaat van het onderzoek geeft op deze wijze ook een beter beeld van de familie door de tijd heen.

Wat voorbeelden uit de praktijk:

Voorbeeld van een afbeelding van een Stamreeks in de vrouwelijke lijn:

De stamreeks van Elisabeth Johanna Maria Schulten.

Standaard eindrapport van De stamreeks van (Elisabeth Johanna Maria Schulten) in pdf (opent in een nieuw venster)

Standaard eindrapport anno 2014. Dit voorbeeld is samengesteld uit diverse stamreeksen, met gefingeerde namen in verband met de privacy, in pdf (opent in een nieuw venster)

Standaard eindrapport, voorbeeld van een papieren versie. Enkele pagina’s van een stamreeks in boekvorm (i.v.m. de privacy verkleind weergegeven):


De stamreeks van Lourens Sybes Koster.

Voorbeeld van een stamreeks-tekening op posterformaat (50×150 cm), i.v.m. de privacy niet te vergroten:

Alle kinderen binnen de gezinnen worden in de stamreeksen van Stamboomuitzoeken.nl opgenomen.
Een stamreeks begint in het heden of het recente verleden en gaat steeds verder terug in de tijd langs 1 mannelijke of vrouwelijke lijn.

Wilt u uw stamboom laten uitzoeken?

Wilt u meer informatie? Vul dan het contactformulier in of mail uw telefoonnummer met uw verzoek om u gratis en vrijblijvend te laten informeren.