Stamboomonderzoek

Het vooronderzoek


Om het vooronderzoek te kunnen doen zijn er wat startgegevens nodig, namelijk:


      de volledige namen van (over)grootouders die voor 1920 geboren zijn (i.v.m. de privacywetgeving zijn vanaf              dat jaar persoonlijke gegevens over het algemeen nog afgeschermd in de archieven), hun geboortedata en                woonplaatsen.


Wanneer deze gegevens niet of gedeeltelijk beschikbaar zijn kunnen alle beetjes informatie helpen:


  • zoals de namen van de andere kinderen van de (over)grootouders; in verband met vernoemingen kunnen die zorgen voor een aanknopingspunt.
  • vaak is er iemand in de familie die zich allerlei ‘weetjes’ herinnert, een grootmoeder die een winkeltje had op een bepaalde plek, een oudoom die geëmigreerd is, een overgrootvader die iets op zijn kerfstok had, of misschien weet iemand bij benadering waar en wanneer opa en oma ooit geboren zijn.
  • soms zijn er geboortekaartjes, krantenberichten, fotoalbums vol aantekeningen of andere papieren aandenken bewaard gebleven. En soms ook officiële bewijsstukken, zoals trouwboekjes, paspoorten of persoonsbewijzen.

 

Het vooronderzoek is oppervlakkig en dient er alleen toe een goede inschatting te maken van de benodigde tijd voor het werkelijke stamboomonderzoek. De benodigde tijd wordt voornamelijk bepaald door de grootte van de gezinnen en hoever er terug kan worden gezocht.

Op basis daarvan volgt overleg en indien gewenst een offerte.

 

Soms is er in eerste instantie alleen een gedeeltelijke inschatting mogelijk.

Bijvoorbeeld wanneer een voorouder uit het buitenland blijkt te komen en er eerst zekerheid moet zijn om welke plaats het gaat en welke mogelijkheden er zijn voor verder onderzoek.

Of als het spoor dood loopt en eerst de generaties erna goed uitgespit moeten zijn op aanknopingspunten om verder te kunnen zoeken.

In die gevallen wordt er voor dat deel een inschatting gemaakt zodra het mogelijk is en overlegd of een vervolg wordt gewenst.

Omdat nog niet alle documenten van belang zijn gedigitaliseerd kan het de moeite waard zijn om de gemeentelijke, regionale of provinciale archieven te bezoeken. Het bestaan van deze documenten blijkt vaak pas tijdens het stamboomonderzoek zelf, ook in dat geval vindt er overleg plaats of er archiefbezoek volgt en een inschatting van de benodigde tijd gegeven.


Het Privacybeleid is ook van toepassing op het vooronderzoek, dat wil zeggen dat verstrekte gegevens niet voor andere doeleinden zullen worden gebruikt.


Het vooronderzoek is altijd kosteloos en vrijblijvend.


Meestal zijn er wel familiepapieren zoals trouwboekjes, fotoalbums en dergelijke of mondelinge overleveringen die de eerste stap kunnen zijn in het onderzoek.


Het stamboomonderzoek


Met de resultaten van het vooronderzoek vindt het stamboomonderzoek zoveel mogelijk op het internet plaats.



Het onderzoek gaat uit van de originele aktes; transcripties (omzettingen van geschreven naar getypte tekst) zijn niet altijd foutloos en kunnen daardoor verkeerde informatie geven. Daarbij zijn de aktes van alle gezinsleden per generatie van belang om informatie over de voorouders te vinden.


Na 1810

Vanwege de privacywetgeving zijn akten van de burgerlijke stand in Nederland pas 50 jaar na overlijden, 70 jaar na een huwelijksvoltrekking en 100 jaar na een geboorte openbaar.


De geboorteakte van opa is bijvoorbeeld het startpunt van het onderzoek. In die akte staan de namen en leeftijden van zijn ouders vermeld. Aan de hand van hun leeftijden kan er verder worden gezocht naar hun geboorteaktes, met daarin hun geboortedata en de namen van hun ouders. Ook hun andere kinderen en leuke weetjes zoals beroepen en adressen kunnen zo worden gevonden.

Zo worden alle gegevens stap voor stap bijeen gesprokkeld uit de burgerlijke stand, bevolkingsregisters, notariële aktes en andere beschikbare bronnen en kan er steeds verder terug in de tijd worden gegaan. En zo ontstaat er een beeld van de voorouders, hun gezinnen en de gehele familie door de eeuwen heen


Voor 1810

Voor de invoering van de Burgerlijke Stand waren achternamen nog niet in heel Nederland gemeengoed. Veel mensen heetten bijvoorbeeld nog Piet Jans (Piet, zoon van Jan) of Marie Pieters (Marie, dochter van Piet). Zo wisten in ieder geval de dorpsgenoten welke Jan of Marie werd bedoeld.


De Burgerlijke Stand werd ingevoerd tussen 1796-1811, dit verschilt per streek. Nederland werd in die periode ingelijfd door Napoleon en maakte daarmee deel uit van het Franse Keizerrijk. Hij bepaalde onder meer dat iedereen een achternaam moest aannemen en/of zich moest laten registreren.


Stamboomonderzoek vóór die tijd is aangewezen op (niet altijd compleet) bewaard gebleven archieven; bijvoorbeeld lidmaatschapboeken en doopboeken van kerken, en stemkohieren of notariële aktes. De aanwezigheid en beschikbaarheid van dit soort bronnen is per streek en zelfs per plaats verschillend.


Over het algemeen neemt zoekwerk in deze oude aktes aanzienlijk meer tijd in beslag. Meestal zijn er gegevens tot diep in de 18e eeuw te vinden, vaak tot in de 17e eeuw of nog ouder.


De opbrengst aan gegevens uit het stamboomonderzoek wordt verwerkt in een stamboomprogramma (Aldfaer), zodat alle namen, data, plaatsen, beroepen en alle andere bijzonderheden goed opgeslagen worden.


De uitvoering


Vanuit hetzelfde stamboomprogramma wordt een eindrapport gemaakt waarin alle gegevens overzichtelijk terug zijn te vinden.

Het eindrapport bestaat uit een index, inleiding, een beknopte grafische weergave van de stamboom (meestal stamreeks), de stamboom zelf, index op achternaam en bronvermelding.

 

In de inleiding is informatie te vinden betreffende de naam en woonplaatsen, wat research dus. Per generatie achtergrondinformatie met, zo mogelijk afbeeldingen, van bijvoorbeeld woonplekken, en tenminste de afbeeldingen van aktes met betrekking tot de voorouders, bijvoorbeeld trouwaktes.

 

Het eindrapport ontvangt u per mail als pdf, zodanig uitgevoerd dat het als dubbelzijdig boekwerkje geprint kan worden.


Naast het eindrapport in pdf zijn er verschillende uitvoeringen van de resultaten denkbaar. Bijvoorbeeld in aangepaste tekstvorm, uw stamboom als tekening als afbeelding op canvas, als internetpublicatie en ook kan het pdf als boekwerkje u worden toegestuurd.

Deze mogelijkheden zijn ook te combineren en naar wens aanpasbaar of uit te breiden. Eventuele kosten voor aangepaste uitvoeringen worden apart berekend.


Bij
Stamboomvoorbeelden zijn de diverse voorbeelden van onderzoek en uitvoering terug te vinden.







Tarieven


Stamboomonderzoek kost nu eenmaal tijd, ter plaatse in een archief en op het internet.

Met zoekmachines op het internet zijn veel gegevens te vinden uit archieven. Echter zijn die gegevens niet altijd gekoppeld aan de originele aktes. Ook zijn niet alle archieven deelnemers, of slechts gedeeltelijk. Vaak is zo wel een aanwijzing te vinden over waar verder kan worden gezocht, bijvoorbeeld bij een regionaal archief.

 

Soms is archiefbezoek nodig om belangrijke stukken in te zien (en te fotograferen) of om verder te kunnen met een onderzoek; er zijn nog steeds veel archiefstukken niet gedigitaliseerd.

Wanneer archiefbezoek nodig is, is er eerst weer een inschatting van de benodigde tijd en overleg. Naast de besteedde tijd in het archief wordt ook de helft van de reistijd in rekening gebracht.

De oorspronkelijke aktes hebben de voorkeur omdat deze aktes de originele, correcte, gegevens bevatten. Al maakten de ambtenaren van de Burgerlijke Stand natuurlijk ook wel eens een verschrijving, evenals hun voorgangers van de kerken.

Hoe ouder het handschrift in de aktes, hoe meer tijd het kost ze zorgvuldig te lezen.


Stamboomuitzoeken.nl biedt verschillende mogelijkheden in omvang en tijdsduur van stamboomonderzoek aan.

Het gemiddelde benodigd aantal uren voor bijvoorbeeld een Stamreeks ligt rond de 18 uur, afhankelijk van de grootte van de gezinnen, tot hoever terug er gegevens te vinden zijn en of daar archiefbezoek voor nodig blijkt te zijn.


Het vooronderzoek is gratis en vrijblijvend en dient om een inschatting te kunnen maken van de benodigde tijd.
Inbegrepen zijn de onkosten voor scans en het eindrapport met de resultaten van het stamboomonderzoek, meestal een Stamreeks met (naam)index, research, afbeeldingen van belangrijke akten en bronvermeldingen in pdf (andere rapporten, uitvoeringen en/of publicaties zijn in overleg mogelijk).


Op het vooronderzoek volgt overleg waarna er een desgewenst een offerte worden gemaakt.

Het onderzoek start zodra de offerte is geaccordeerd (de Algemene Voorwaarden op de site en als bijlage van de offerte worden daarbij als geaccepteerd beschouwd).



Ook zeer geschikt als gezamenlijk geschenk ter gelegenheid van een jubileum, afscheid, huwelijk, geboorte en andere bijzondere persoonlijke gebeurtenissen.



Voor meer informatie, een vooronderzoek, opdracht of een offerte kunt u vrijblijvend contact opnemen met behulp van het contactformulier.

Share by: